Farfar och Farmor, bild i tidningen från brölloppet

  


Historiens vingslag
har träffat mig vid ett antal tillfällen i livet, detta har gjort att jag blivit allt mer intresserad av att ta reda på mer om mina släktingar.
Ett sådant tillfälle var, när jag var på en internatutbildning på Ulfshyttans Herrgård, i Dalarna där familjen bodde då. Vi satt i biblioteket och åt kvällsfika och i bokhyllan stod en del gamla tidningar, dåtidens veckotidningar. Jag reste mig och tog ut en tidning och öppnade den. Till min förvåning slår jag upp ett reportage om min farmors och farfars bröllop 26 aug 1920
med bilder. Vilken slump! Jag tog naturligtvis fotostatkopia.


När vår familj flyttade till Sävsjö i Småland hade jag inte den blekaste aning om att jag hade rötter här. När Johan, mellansonen, skulle göra släktforskningsarbete i 3:e klass skulle jag hjälpa honom. Vi fann då att Eksjö Hovgård tillhört Wrede.

Detta är numera en gammal ruin i  Sävsjö som är kulturminnesbevarad och är bygdens stolthet.
Jag fick ytterligare information av Elna Nilsson som bl.a. skrivit boken "Tre socknar - Sävsjö stad".

Fabian Wrede f 1641 1712, köpte år 1700 Eksjö Hovgård, vars egendomar sträckte sig över 9 socknar och omfattade 47 gårdar och och skattlagda torp. Dennes söner avled emellertid vid ung ålder och de hade inga barn. Hustrun Brita Cruus av Gudhem överlät sedan egendomen till dottern Agneta som gifte sig med greve Axel Johan Lillie. Deras dotter Hedvig Catharina, gift med greve Magnus Julius De la Gardie, fick den sedan i arv.

Applet

I Sävsjö finns ett gammalt stort f.d. sanatorium byggt i trä, som nu är renoverat till restaurang och konferensanläggning, Ljunga Park. En av mina patienter, som var tämligen dement, och som för övrigt envisades med att kalla mig friherrinnan, berättade att han arbetat på Sanatoriumet som vaktmästare. Under hans tid dog en friherrinnan Wrede på sanatoriet och han har också sett hennes gravplats, men kan inte påminna sig varken vad hon hette eller var gravplatsen fanns. Detta har jag heller inte hunnit forska i.

Jag hoppas att du finner nöje i att bläddra bland sidorna och du får gärna kopiera och ta bilder, men då gärna hänvisa till källan. Fakta är bland de äldre Wredarna hämtade främst ur Elgenstiernas, Svenska adelns ättartavlor IX. Annat är hämtat från diverse källor . Jag gör inga anspråk på att allt ska vara helt korrekt och riktigt. Hittar du fel eller har ny information blir jag givetvis glad för ett mail!
                   
   

    Mycket nöje!
       önskar

        Hélène

   You can contact me by mail!
  
           åter till Huvudsidan