NÅGRA ORD OM URHUNDAR

Både Basenjin och Thaien är några av de vackraste hundraser man kan tänka sig. Pälsen är blank, sammetslen och skön att ta på. En hund är en hund och inte en liten människa! Nog kan de älskas lika mycket, men det är viktigt att vi inte behandlar våra hundar som små människor. Överför inte människopsykologi på din hund!

Både Thaien och Basenjin är en urhund och passar därför bäst ihop med människor som känner till och ser dess särdrag som en tillgång.

Urhunden är en intelligent hund med egna associationer och egna sätt att lösa de situationer som uppstår.

Att vara "gammal van" hundägare med den åsikten att hunden villkorslöst SKA göra som man säger, och helst omedelbart, skapar både en olycklig hund och en olycklig ägare. Om du däremot uppskattar ett självständigt tänkande och agerande hos din hund, och har du en förmåga att läsa din hund och ser den som en "medlevare" passar du utmärkt som urhunds-ägare.

Det spelar det inte så stor roll om man har haft hund förut eller ej men man bör vara påläst och kunna vara bestämd, fast på ett nyanserat/vänligt sätt.
Det är nödvändigt att ha en grundläggande kunskap om hundars beteende och språk samt en förståelse för de rastypiska egenskaperna.

Thaien är en utpräglat stolt och vänlig hund som har stor integritet, en egenskap som absolut inte får förväxlas med skygghet.
Den accepterar liksom Basenji inte hård och okänslig behandling, vilket absolut inte betyder ett liv utan krav. Men kraven ska vara anpassade så att en stolt varelse som en Thai eller Basenji kan acceptera dessa. Att tex locka ner hunden från soffan är oftast mycket mer framgångsrikt än att ta till kroppsligt tvång.

Rasen är lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga, vilket inte alltid betyder att den gör som man säger precis när man tänkt sig det! Både Thaien och Basenjin fostras bäst genom omväxlande fasthet, förståelse och humor. Den vill gärna vara med i centrum där allting händer och passar därför en aktiv familj bra.

Aktiviteter som passar rasen är spårning, viltspår, "cirkuskonster", lydnad med klicker och mycket annat. Överhuvudtaget att komma ut och få röra på sig gärna i skog och mark är något som uppskattas så räkna med 1-2 timmars motion per dag för att din hund ska må bra.

Hundarna är oftast väldigt lugna hemma och skäller inte särskilt mycket. Tuva skäller några gånger när det ringer på dörren. Basenjis kan inte skälla utan joddlar i stället av glädje.
De passar utmärkt ihop med barn förutsatt att föräldrarna lärt sina barn att hunden är en levande individ och ingen leksak. Hunden ska ha egen liggplats där den får vara ifred. Att ha en öppen bur brukar vara väldigt bra och hundarna lägger sig gärna där när de vill ha lugn och ro.
De uppskattar när det händer saker och kan tycka mycket om att följa med på barnens aktiviteter. Den starka flockkänslan märks ofta genom att den helst leker med familjens egna barn och de barn som den redan känner.
Eftersom Thaien gärna vill ha koll på folk så kan den bli stressad i miljöer med massor av folk och trängsel.

   FÖRSTAGÅNGSÄGARE

När man skaffar en Thai/Basenji är det viktigt att tänka på att det är en aktiv hund och inte en knähund. De älskar att ligga i soffan eller i din famn för att inte tala om att ligga i sängen om nu detta är tillåtet. Men de behöver mer än det. Den kräver ett visst mått av både fysisk och mental träning för att må bra.

Utomhus behöver hundar få utlopp för sin energi, för att vara tysta och lugna inomhus. Tränar man inkallning och kan ha hunden lös i skogen är det en stor fördel.
En viktig regel är att den nya valpen ska ha ett positivt utbyte av de hundar och människor den möter. Därför är det viktigt att socialisera hunden på ett bra sätt. Man får helt enkelt välja umgänge för sin valp. Utsätt den inte för otrevliga hundar! Valpen tränas till att lyssna på sin flockledare som är den som tar ansvar för sin hunds utveckling.

   HÄLSAN

Både Thaien och Basenji är förhållandevis friska hundar. Man försöker behålla rasens utseende och därför har de inga utseendemässiga ytterligheter som påverkar hälsan.
De ser ut som en hund rätt och slätt!


   I SVERIGE

Thaien är raritet i Sverige, det finns ca 25-30 individer. Den har funnits i Sverige sedan 1986. En anledning är att det föds mycket få kullar (ca 1 kull per år) och att våra importregler är mycket stränga.
Basenjin har funnits i Sverige sedan 1951 och är också en ovanlig ras. Det föds ca 50-60 basenjivalpar per år.

   EGENSKAPER & MENTALITET 

Den hundägare som är intresserad av hundars naturliga språk och beteende har hos både Thaien och Basenji en utmärkt guldgruva att ösa ur.

Raserna är kvicktänkta, nyfikna och men har ofta en egen uppfattning om hur saker och ting ska göras. Basenjin är snabb på att hitta och utnyttja sin ägares svaga punkter. Det underlättar om Basenjiägaren har humor och kan skratta åt dess påhittighet. Och… det blir många dagliga skratt med en Basenji. Båda raserna har ett uttalat kroppsspråk och roliga gester och miner.

En Thai är absolut inte skällig. Däremot kan den ha olika surrande eller morrande ljud som är en slags prat. Den nöjer sig oftast med ett varningskall för att påkalla sin ägares uppmärksamhet när den anser att detta behövs. Den vaktar ofta sin ägare och sitt hus och kan morra dovt om någon främling försöker smyga sig på. Den undviker konfrontation och är inte social mot främmande, därför kan aldrig Thaien agera som "kamphund". Den är stolt och vänlig med stor integritet. En Thai kan låta sig klappas av främmande men vänder kanske bort huvudet för att markera att den ”uppoffrar” sig och inte själv har valt att bli klappad.

Thaien och då speciellt de unga, är oerhört formbara. Det är mycket viktigt att den får rikligt med god miljö- och socialträning annars kan de bli reserverade. I första hand fäster sig Thaien vid den egna familjen och familjens vänner, andra människor intresserar den oftast inte.

En Basenji har alltid mycket stor tilltro till sin egen förmåga och kan gärna röra sig över stora ytor långt från föraren när den är lös. Basenji kan vara lite olika social. Min Zeke, är för rasen ovanligt social och gillar även främmande personer. Men han är försynt glad i kontakten och hoppar och slickar inte. Han älskar att ligga i knäet, soffan eller allra bäst är i sängen.
Tuva är mer matteberoende och håller full koll på var jag är. Oftast följer hon mig från rum till rum.
Som Thai/Basenji-ägare bör man vara klar över rasens krav på att det finns en klar och tydlig rangordning i flocken/familjen. Är man inte ur "hundperspektiv" en rättvis och tydlig ledare försöker de snart ta sitt ansvar och träda in som flockens ledare.

Vid all inlärning är motivation ledordet. Man kan aldrig tvinga sin urhund till lydnad. Men de mjuka dressyrmetoderna som bygger på kontakt och positiv belöning fungerar dock bra.
När man vunnit en Thais/Basenjis förtroende och förtjänat dess kärlek är den obrottsligt lojal och kan vara ytterst samarbetsvillig.
Men är man ute efter att tävla i t ex lydnad, bör man välja en annan ras.

Vad det gäller andra hundar är det viktigt att Thaien/Basenji under uppväxten får träffa andra olika och snälla hundar. Den är robust och tål åthutningar mycket bra, bara den förstår varför. Det är viktigt att den får träna sitt "hundspråk" med andra raser.
Urhundar har dock ofta en så hög grad av socialiseringstänkande att om den möter hundar som inte förstår, eller struntar i hundspråket och viktiga regler och signaler för umgänge, kan den bli förvirrad och visa aggressivitet. Om man möter en sådan mystisk hund kan det vara bra att sätta hunden ner medan den hunden passerar förbi.

Thaien/Basenjin intar ofta platsen som ledare tillsammans med andra hundar, fast de övriga kanske både är äldre och större.

  VARDAGSLIV MED THAI/BASENJI

De har för hundar normalt motionsbehov, runt två timmar fysisk motion om dagen är lagom. Lämpliga motionsformer är långa skogspromenader, cykling och jogging. Vintertid bör man ha täcke på eftersom pälsen är mycket kort och Basenjin saknar även underull. På sommaren ligger de gärna och njuter i solen. Inomhus letar de upp platser där solen tittar in genom ett fönster. De följer gärna med sin familj på både båtsemester och fjällturer, bara den får vara med där det händer saker. Den är mycket formbar efter sin ägares intressen.

   AKTIVERING

Båda raserna kan ses som en aktiv sällskapshund. En del hundar används dock till agility, lydnad, eftersök, spår och jakt.
Jaktbeteendet är mer utvecklat hos vissa individer och mindre hos andra. Men alla hundar har det. Detta gäller även många av våra vanliga sällskapsraser ex har min storpudel mycket starka jaktinstinkter men går utan problem lös i skogen - lydnad!
Basenjin springer gärna efter flyende vilt, ex harar/kaniner och kan då vara svår att stoppa. Tuva går lös utan problem för hon vill ha koll på var jag är.

En hund som inte aktiveras roar ofta sig själv. En del leker med sina leksaker. Men andra kan utveckla intressen som inte alltid delas av ägaren. En rätt aktiverad hund har inga problem med att lämnas ensam ett par timmar under dagen.
Slyngelåldern, ca 1,5 år kan dock vara lite besvärlig såsom hos alla hundraser.

   VÅRD OCH SKÖTSEL  

Urhundar tycker inte om att bli fasthållna så det är viktigt att man redan tidigt vänjer sin valp vid att bli hanterad och att göra detta ofta.
Kloklippning är ofta ett känsligt kapitel och bör tränas redan från början. Valparna får klippa klorna varje vecka här hemma. Fortsätt gärna med det.

Vänj din hund tidigt vid att borsta tänderna så slipper hunden tandsten! Borsta gärna tänderna minst en gång i veckan.

Båda raserna är extremt renliga och lättskötta. Tuva fäller lite mjuk underull på våren. Zeke fäller bara lite i sina vita hår på kragen på våren. Ofta räcker några ordentliga genomborstningar med gummisborste. Kanske ett bad först, för att bli av med lösa hår. Det är allt som behövs under fällningsperioden. Båda raserna undviker vattenpölar och lerig miljö. Därför blir de oftast inte särskilt smutsiga. Varken Thaien eller Basenjin luktar hund när de är blöta.

   UTFODRING 

Matkostnaderna för en hund är cirka 200 kronor per månad. Jag tycker du bör välja kvalitetsfoder. Du kan även ge lite av matrester, rå äggula, fisk (makrill i tomat är särskilt gott) mm.
En del är matglada medan andra är mer sparsmakade. Ibland gäller det att hitta den tid på dygnet när matintaget går bäst. Zeke är tex en typisk kvällsätare. Tuva slukar allt! 

   LITTERATURTIPS


av Mickie Gustafson
Valpen - hela hundlivet


av Fält, Lars; Lindholm, Åsa

Beteendeboken
- om valpens tidiga beteendeutveckling


av Turid Rugas
I samspråk med hunden. Lugnande signaler.


av Mohlin, Memea
Inkallning är så mycket mera


av Bodfäldt, Eva
Kontaktkontraktet:
En Bok Om Människans Samspel Med Hunden