African with basenji        
        
            English version
       

INTRESSET VÄCKS

Jag satt en dag med dagstidningen i handen och fann plötsligt bilder av Basenjis från en utställning. Bilden föreställde bl.a. en tricolor. Jag blev oerhört nyfiken. Detta var en ras jag aldrig sett förut. Jag tyckte Basenjin såg så snygg ut, en hund helt enkelt - utan konstiga kroppsformer. Idag är det så vanligt med konstig exteriör på hundarna när människan har konstlat till kropparna genom att avla på abnormiteter. Dagens raser har för mycket hud, för tunga kroppar, utstickande ögon eller något annat som stör mig.
Basenjin har helt enkelt en ytterst vacker, passande kropp och därtill ett alldeles bedårande ansiktsuttryck!

Jag letade länge och läste mycket på Internet. Det finns många intressanta sidor.
African Stock Projekt fanns en mängd intressanta artiklar bl.a. om de första hundarna som togs till England. Ju mer jag läste ju mer nyfiken blev jag på rasen.

Drawing by Linus Oerhört intressant är att rasen är så gammal och att den bevarat sitt ursprungliga utseende. Eftersom jag tycker att vargar och deras beteende är intressant så väcktes naturligtvis min nyfikenhet ännu mer eftersom Basenjin är en urhund.

De flesta basenjiuppfödare varnar, med rätta också för en del egenheter hos rasen och jag förstod att det inte är en nybörjarhund. Den kräver kunskap och mjuk men fast uppfostran. 

Mina tankar var att detta nog var en väldigt svår ras och att det nog inte skulle gå att lära den så mycket. Jag var således klart tveksam av denna anledning.

EN EGEN VALP

En vecka i februari tillbringade familjen i vår sommarstuga. Jag började återigen leta på nätet efter Basenjis och hittade då en uppfödare i närheten som hade valpar. Ingen var till salu men vi var välkomna att komma och titta. Detta var naturligtvis spännande eftersom jag aldrig hade sett en Basenji i verkligheten. Min man tyckte dessutom att det var ofarligt eftersom han inte hade för avsikt att skaffa någon ytterligare hund.

Zeke 2 months När jag såg valparna och de två vuxna röd-vita tikarna så bara föll jag pladask för dessa bedårande vackra hundar som dessutom hade helt idealisk storlek.
Turligt nog så blev vi erbjudna att köpa tricolorhanen. Just en tricolor och en hane stod högst på min önskelista. Kan ni dessutom tänka er att dessutom få hem sin valp bara efter 2 dagar. Vilken lycka!
Zeke sleeping on top of Lancelot Lancelot min storpudelhane, som var 4 år adopterade genast Zeke.
Han bara älskade Zeke från första stund. På nätterna sov Zeke i sängen hos oss. På dagarna fick han sova ovanpå Lancelot i den sköna varma pälsen.
Lancelot har också varit en mycket god och trygg lärofader för Zeke. Som alla vet är pudlar oerhört snälla mot alla hundar så Zeke har haft en god förebild.

 MATEN

En del beteenden var fascinerande att se, bl.a. att han snabbt sprang till matskålen och tog mat och bar den till sitt bo för att äta upp där. Han sprang fram och tillbaka hela tiden! Den mat han inte orkade äta upp grävdes ner i trädgården. 

En gång satte vi ner pizzakartongen med små rester till hundarna. Trots att Zeke bara var en liten valp attackerade han Lancelot som om han skulle ta livet av honom. Stora men snälla Lancelot backade. Detta lärde oss att alltid dela upp maten så att var och en får sitt. Dessutom måste man bevaka lite så att den "matglupske"  Zeke inte först springer bort och stjäl Lancelots ranson innan han äter sin egen.

Mat är krig för en Basenji. Att bevaka och stjäla mat är en naturlig instinkt. De skulle knappast ha överlevt i flocken om de inte var fräcka och tog för sig snabbt. Din hund är alltså en duktig överlevare!!!!  Detta beteende hos Zeke har sedan dämpats ordentligt. Hundarna kan tom dela skål idag såvida det inte är något särskilt attraktivt och gott som serveras.

 

Hyss

Ibland hittade Zeke på hyss medan vi var borta. Han har t.ex. letat upp 6-7 par grytvantar och bitit av båda tummarna precis så mycket att de inte går att använda. När jag kom hem kunde man genast se på pudeln, som skämdes alldeles förskräckligt att något hyss hade skett. Den stackaren var dock alltid helt oskyldig. Zeke däremot såg så glad och förnöjsam ut, helt ogenerad!!! 

The fanatic sanddigger  Med tiden så har Zeke dock blivit mer medveten om sina hyss och oftast kommer han med sockersöt min, huvudet på sned och skrapar med tassarna på mina armar, liksom vädjande. 
Man måste säga att de har ett sätt att be om ursäkt som smälter vilket hjärta som helst.

Jag tycker inte han har hittat på mer hyss än någon av mina andra hundar under valp- och unghundsperioden. Det är sådant man får räkna med när man skaffar valp. Nu är han i stort sett pålitlig frånsett en och annan blyertspenna eller liknade som smakar gott att tugga på.

MÖRKERRÄDSLA

En annan sak som vi la märke till är att Basenjis inte går ut i mörkret. När Lancelot försvann ut i trädgården på kvällen såg det ut som om Zeke skulle svimma av förvåning!

Drawing by Linus I början krävdes att både vi och Lancelot slog följe ut för att han skulle kvällskissa i trädgården. Det hade även en praktisk del för vid sommarstugan saknar vi staket runt tomten. På kvällen kunde man utan problem gå ut utan koppel eftersom Zeke aldrig vek från vår sida. Lancelot som är svart kunde ibland smyga i väg i skydd av mörkret. Han är därför försedd med blinkljus-halsband så att man kan ropa in honom när han börjar närma sig bortre gränserna.

LÖS I SKOGEN

På promenaderna i skogen var det en fördel att ha en lydig hund som Lancelot. Genom detta vågade vi även ha Zeke lös. Zeke var egentligen väldigt uppmärksam och sprang 3-4 meter före oss men tittade alltid var han hade flocken.

En gång sprang han i väg för långt och vi kastade oss in och gömde oss i skogen ca 10 meter innanför stigen. Jag hade hjärtat i halsgropen för man visste ju inte vad som skulle hända. Efter ett par minuter kom Zeke rusande i full galopp och passerade oss neråt längs stigen. Efter ett kort tag hade han vänt och kom i full galopp uppåt längs stigen. Efter en stund kom han rusande neråt igen men tog det nu lugnare och började använda näsan för att hitta oss. Han följde vårt spår in i skogen och var fullkomligt överlycklig av att hitta oss igen. Efter det var han betydligt mer uppmärksam på flocken.

 

INLÄRNING

Jag uppfattar Basenjin som mycket smart och lättlärd. Det tog tre försök för att få honom att förstå vad sitt betyder. Jag tycker att Basenjin är mer signalkänslig dvs. förstår handtecken bättre. Men motivationen är betydligt svårare. Min pudel som gör vad som helst för att just ”behaga” matte. Basenji vill ha egna belöningar och då är godbitar ett bra trick att ta till.

Jag brukar också säga att det måste vara svart eller vitt - inga grå toner från matte eller husse. Ett NEJ måste låta barskt och ett BRA måste låta ljuvt som en miljonvinst!

Visa med hela din kropp och ditt tonläge att du gillar just det beteendet. Mjuka metoder – positiv förstärkning – når du resultat med. Bestraffningsmetodiken, som jag tar avstånd från, kan få vissa hundraser att lyda - men ABSOLUT inte en Basenji.
Att slå en Basenji eller att handgripligen straffa den är dömt att misslyckas! Prova aldrig det!

 

BASENJI OCH KATT

Basenjis fungerar mycket bra med katter. Vi hade en vuxen Ocicathane, Sune när Zeke var valp. Vi har nu även en liten Ocicat-flicka, Lucy. Zeke har mycket gemensamt med katterna.

Zeke as a pup playing with Sune

Zeke with babycat Lucy De tvättar varandra, söker upp solskensplatserna där de ligger och njuter tillsammans. De leker på ett mjukt och bra sätt. Zeke verkar vara en mästare på kattspråk. Han är klart överlägsen Lancelot som kan var lite mer klumpig mot katterna. De har också väldigt roligt tillsammans.
Ocikatten är en muskulös och stadig katt som tål ganska tuffa tag och gillar dessutom att leka.

SLUTLIGEN

Att vara Basenji-ägare kräver kunskap och lite hundpsykologi men belöningen blir riklig. En basenji som trivs är lojal och mycket älskvärd mot alla i familjen. Den visar med hela sitt väsen att den älskar dig och sin flock. De har otaliga härliga uttryckssätt som andra hundar saknar. En smula humor krävs när de gör upptåg som unghundar men de mognar och lugnar sig när de vuxit till sig. Basenjin ger dig många goda skratt, dagligen!

 Du får en mycket pigg och alert hund som älskar att jobba.
Du får även en gosig hund som gärna vill ligga i ditt knä och njuta. Du får också en hund som drar till sig folks blickar när du promenerar på gatorna.
Många kommer fram, beundrar och pratar.

Allra vackrast är Basenjin dock när de får springa i full frihet!
Det är en fröjd att se hur elegant och lätt de rör sig!

 Helene